Posted on

Yin en Yang

Als ik aan mijn valkuilen denk schiet me als eerste te binnen, dat ik vaak te veel en te snel wil. Ik neem vaak te veel hooi op mijn vork. Dit kan zo oplopen dat ik in een crisis kan raken.

Daarnaast heb ik last van wisselende stemmingen. Dit brengt mij uit balans en zorgt ervoor dat ik mij niet goed voel. Daarentegen brengt het mij wel inspiratie. Deze kan ik goed gebruiken bij het schrijven van teksten en gedichten.

Een zin die ik schreef toen ik zestien was: ‘De wereld moet niet veranderen, als iedereen nou naar de punten kijkt die ze aan zichzelf kunnen veranderen, dan is dat een begin van het veranderen van de wereld’. Ik dacht in die tijd al vaak na over de zin van het leven. Helaas schoot ik hierin soms wat door. Het vele denken en malen droegen bij aan het ontstaan van mijn psychose.

Als je negatieve gedachten de overhand hebben, raak je uit balans. Andersom geldt dat ook voor te positieve gedachten. Op het moment dat je teveel in de min staat kun je in een neerwaartse spiraal raken Bij een manie heb je te veel energie, waardoor je op den duur oververmoeid raakt. De kunst is om de balans te vinden tussen Yin en Yang.