In deze wereld van perfectie, schrijf ik juist over imperfectie. Ik wil laten zien dat het leven niet altijd à la Facebook is.

Ik heb een ‘bipolaire stoornis’ of in gewoon Nederlands een ‘manisch depressieve stoornis’..

Velen in mijn omgeving zijn begripvol, maar ze verwachten wel dat je er ‘normaal’ lees maatschappelijk verantwoord mee omgaat. Kennissen, collega’s van mij of onbekenden vragen me het hemd van het lijf als ik vertel dat ik bipolair ben en ook nog 2 psychoses heb gehad. ‘Wat is het precies , wat doe je dan en hoe ziet het eruit in een psychose?’ zijn enkele vragen.

’Ik vraag me altijd af of het nieuwsgierigheid is of echte interesse…Ik antwoord dan: ‘je tript zonder dat je drugs gebruikt. Maar bipolair zijn heeft ook goede kanten; het geeft me inspiratie om gedichten te schrijven of brengt me op ‘prachtige’ hersenspinsels. Zo dacht ik in m’n psychose dat ik Jezus was en ik bomen genas. Elke boom op mijn pad omhelsde ik en sprak ik toe met de woorden: ‘ groei maar. Je leeft, je leeft! In een manie ziet de wereld er prachtig uit. Helaas ben je in een psychose ook vaak heel angstig . Je leeft dan in een nachtmerrie die niet overgaat. Dit heb ik ook moeten ervaren. Vreselijk.

Onbegrip

Soms snap ik het onbegrip voor psychiatrische patiënten wel. Mensen denken aan de lokale dorpsgek of aan een zwerver als ze het woord psychotisch of schizofreen horen.

Zij denken dat je anderen kwaad doet of in jezelf praat en er als een gek bijloopt. Ik dacht precies hetzelfde, sterker nog ik had nooit van bipolair of psychotisch gehoord totdat ik zelf ziek werd. Het overkomt jaarlijks 1 op de 100 mensen. Vooral jongeren zijn kwetsbaar. Ik wist niet wat me overkwam . Ik dacht dat anderen ziek waren, niet ik! Ik was degene die mijn HBO studie zou afmaken en niet zou  terechtkomen op een psychiatrische afdeling. Maar toch was het de realiteit.

Goed gezelschap

Nu na een lange zoektocht naar de juiste medicatie, komt het acceptatieproces van mijn ziekte op gang. De grote denkers, schrijvers, componisten en artiesten zoals Socrates, Charles Dickens, Beethoven, Vincent van Gogh, Michaelangelo en vele anderen waren net zoals ik’ Bipolair’. Ik bevind me dus in goed gezelschap.

Begrip

Ik hoop dat er meer begrip komt voor mensen die niet aan de standaard voldoen.
Ieder mens is een waardevol individu en niet alleen patiënt.

0
Winkelmandje
  • No products in the cart.